keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Seuraava askel - Stereo Integrity HT18 tuplana

Taustaa

Edellinen subbari joka oli tehty Eighteen Sound 18LW1400 -elementistä oli hyvä ja sen toisto-ominaisuudet olivat hyvät (lue: lähti ääntä ihan mukavasti), mutta alimpien taajuuksien (alle 30hz) potku jätti kylmäksi. Jonkin aikaa tätä "Ärjy"-tyyppistä subwooferia käytettyäni alkoi vähän tuntua siltä, että pitäisiköhän sitä jotenkin parannella (Ärjy = Audiovideo.fi-sivuston rakennusohje Eighteen Soundin 18-tuumaisen elementin ympärille). Mutta tarkoitus ei vielä ollut varsinaisesti lähteä uusimaan systeemeitä ainakaan kovin rankalla kädellä.

Edellinen blogipostaukseni kertoo juuri tästä Eighteen Sound-subbaristani. Siitä onkin jo vierähtänyt aikaa. Olin muuten siinä tekstissä lupaillut kirjoittaa kuuntelukokemuksia myöhemmin, mutta näköjään en ollut niitä ikinä kirjoittanut, joten tämä uusi kirjoitus kuitatkoon sen...

Lyhyesti siis: Eighteen Sound 18LW1400 -elementti sijoitettuna noin 100 litran suljettuun koteloon tuotti ainakin meillä olevassa huonetilassa pääosin hyvän, mutta alimmilta taajuuksilta vaimeaksi jäävän toiston. Siitäkin huolimatta, että Antimode-huonekorjaimesta oli asetettu alimpien taajuuksien korostustila päälle. Toisto oli myös jollain tapaa kuiva eikä sellainen muhkea, jota kotiteatterissa kaipaisi. Ehkä olisi pitänyt tehdä sille heti isompi suljettu kotelo tai suoraan refleksi, mutta en silloin halunnut paljon tilaa vievää ratkaisua.

Uusi elementti

Viime vuoden keväällä käytettyjen myyntipalstalla silmiini osui ilmoitus Stereo Integrityn 18-tuumaisesta subwoofer-elementistä. Olin kuullut siitä netin palstoilta paljon hyvää. Stereo Integrity on pienehkö amerikkalainen valmistaja, joka on niittänyt mainetta alan harrastajien keskuudessa. Elementtiä ei myydä Suomessa ollenkaan, mutta jotkut ovat tilailleet niitä tänne suoraan jenkeistä.

Kyseisen Stereo Integrityn HT18-elementin rakenne ripustuksineen + elementin liikerata sekä parametrit ovat sellaiset, että ne sopivat hyvin kohtuullisen kokoiseen suljettuun koteloon. Tuo minun aiempi Eighteen Sound on tarkoitettu ensisijaisesti toisenlaisiin installaatioihin (PA-käyttöön), mutta toki sekin oikein asennettuna, sijoitettuna ja säädettynä toimii tuollaisessa kompaktissa suljetussa boksissa, kuten Audiovideo.fi ja monet muut harrastajat ovat osoittaneet. Stereo Integritystä sopi kuitenkin odottaa jo lähtökohtaisesti hyvää, ainakin parempaa, toistoa aivan alimmille taajuuksille.

Ilmoituksen nähtyäni tuli mieleeni, että voisin korvata Eighteen Soundin elementin tuolla SI HT18-elementillä eli sijoittaisin sen samaan aiemmin rakentamaani koteloon. Otinkin myyjään yhteyttä ja saimme sovittua kaupat siitä. Tällä tavoin saisin taas vähäsen parannettua kotiteatterin äänentoistoa.

Tuplasti uutta!

Melko pian netin myyntifoorumille ilmestyi kuitenkin toinen samanlainen SI HT18 -elementti. Sivuutin ilmoituksen, mutta muutaman päivän jälkeen keksin, että nyt kun tarjoutui tuollainen mahdollisuus, niin miksi en ostaisi sitäkin elementtiä?! Kahdella elementillä saisin suoraan entistäkin tukevamman alapään kotiteatteriini. Tämä tarkoittaisi sitä, että pitäisi rakentaa taas uusi kotelo, mutta ajattelin, että se nyt ei kovin suuri vaiva loppujen lopuksi ole ja sitä paitsi se on ihan mukavaa puuhaa.

Siispä sovin kaupat tästä toisestakin elementistä. Eli pian minulla olikin 2 kpl samanlaisia Stereo Integrityn elementtejä. Ovat muuten 2 ohmin puhekeloilla, eli kyseessä on tuplapuhekelainen elementti. Tarkka mallikoodi on Stereo Integrity HT18 D2.

Koteloratkaisu

Halusin sijoittaa nämäkin elementit suljettuun koteloon tilankäytöllisistä syistä. Tiedossa olikin, että nämä toimivat siinä 100 litran kotelossa jollainen minulla oli Eighteen Soundia varten tehtynä. Mutta simuloin jonkin verran elementin käyttäytymistä WinISD-ohjelmalla ja lisäksi netistä kokemuksia luettuani totesin, että on parempi sijoittaa ne hiukan suositusta koteloa suurempaan suljettuun koteloon. Suuremmassa kotelossa aivan alimpien taajuuksien herkkyys on pikkuisen parempi.

Päädyin lähtemään rakentamisurakkaan täysin puhtaalta pöydältä ja rakentaa kummallekin elementille uuden kotelon. Niistä tulisi nettotilavuudeltaan noin 140 litraisia. Toimintaperiaatteena siis suljettu. Refleksikotelokin kävi mielessä, mutta kuten todettu, en lähtenyt sitä tekemään refleksiperiaatteen vaatiman selvästi suuremman tilavuuden takia (vie huoneesta enemmän tilaa). Toisaalta ajattelin, että koteloista voi tarvittaessa myöhemmin muokata refleksiversiot tai sitten tehdä kylmästi uudet. Eihän näiden lopullisia ratkaisuita tarvitse olla.

Rakentaminen alkaa

Tällä kertaa lähdin rakentamaan koteloa eri lähtökohdista kuin aiempaa Eighteensoundin koteloa. Senhän tein vahvasta ja erittäin jäykästä 24 mm koivuvanerista ja tein sinne jykevät sisätuet. Kotelosta tuli tosi järeä, ehkä liiankin. Joten nyt valitsin kotelomateriaaliksi selvästi ohuemman 18 mm vanerin, tällä kertaa havuvanerin. Eli materiaalin laatu ja vahvuus tulisi olemaan nyt huonompi, mutta uskoin, että hyvällä sisätuennalla saisin aivan riittävän tukevat kotelot sekä ohuempaa havuvaneria käyttämällä saisin selvästi helpomman työstettävyyden sekä tehtyä koteloista paljon kevyemmät eli helpommat liikutella.

Näiden koteloiden kohdalla pidin myös työn laadullisen riman selvästi alempana. Päätin jo ennen rakentamista, että viimeistelyksi riittää pelkkä maalaus mustaksi. Se on aivan riittävä viimeistelytaso hämärään leffahuoneeseen. Kittausta ja hiontaa en aikoisi edes tehdä, edes ruuvien kantoja. Tavoitteena oli kasata nopeasti tarkoituksenmukaiset kotelot elementeille.

Rakentamisen selostus

Tästä alkaakin rakentamisen selostus kuvien avulla. Joitakin minun omia kotelonrakennuksen perusvinkkejä ja ajatuksia on selostettu tarkemmin aiemmassa blogikertomuksessani (Eighteen Sound-subbari), joten tässä selostuksessa en kiinnitä enää niihin niin paljoa huomiota.


















Taustalla väistyvä Eighteen Sound -subwoofer ja edessä Stereo Integrity HT 18-elementti.

















Kotelo alkaa rakentumaan ruuvin reikien teolla ja ruuvaamalla sivut kiinni toisiinsa. Havuvanerit tilasin valmiiksi mittoihin sahattuina.






















Osa kotelon sivuista kiinnitettyinä toisiinsa joten sisätukien mitoitus paikoilleen alkaa.





















Kuva vanerilevystä josta tulee sisätuki. Kynällä tummennetut alueet leikataan pois.

















Tulossa oli siis kaksi identtistä koteloa, joten rakensin molempia yhtä aikaa ja käynnissä oli koko ajan sama vaihe molempien koteloiden suhteen.

















Kotelot melkein kasattuina.





















Sisätuiksi laitoin monenlaisia jämäpaloja, ja joitakin puurimojakin löytyi. Ei näytä kovin viimeistellyltä, mutta jäykkyyttä pitäisi nyt olla riittävästi.





















Tein näihinkin koteloihin tuplaetulevyt. Kuvassa sovittamista elementin avulla.





















Valmis maalaamaton kotelo.

















Molemmat kotelot.

















Maalasin kotelot mustalla kalustemaalilla. Eighteen Soundin kotelon maalasin aikoinaan sprayllä, mutta on tämä kalustemaali ja maalaus telalla kätevämpää. Kaksinkertainen maalaus oli riittävä.






















Tiivistenauhan liimaus koteloon elementin kauluksen kohdalle. Ei pitäisi vuotaa, kun laittaa tiivistenauhan.





















Kotelon jaloiksi laitoin liimattavat kumitassut. Tällä kertaa 2 kpl jokaiseen kulmaan.





















Signaali elementille viedään Speakon-terminaalin kautta. Sisäiset johdot juotettiin Speakon-terminaaliin.





















Täytin kotelot polyesterivanulla. Tässä takaosa täytettynä.
















Subwooferit sijoitettiin tilan kumpaankin etunurkkaan. Sillä yritetään hyödyntää nurkkasijoituksen tuoma lisäboosti alimmille taajuuksille. Nurkkasijoituksessa on huonojakin puolia, mutta arvelin että koska subbareita on nyt 2 kpl ja lisäksi käytössä on Antimode-huonekorjain, niin akustiset lähtökohdat ovat paremmat ja helpommin korjattavissa, joten nurkkasijoituksesta saatava boosti kannattaa hyödyntää.
















Kuva toisesta subwooferista lähempää.

Kustannukset

Mielestäni olisi mukavaa, jos ihmiset kertoisivat aina projektiensa kustannukset, edes suurin piirtein. Itsekin kerroin tuosta edellisestä projektista. Toki aina ei kaikkia ruuveja ja kotelomateriaaleja pysty tarkasti laskemaan, jos käyttää esim. vanhoja aiemmin ostettuja hyödyksi. Mutta suuntaa-antavan kustannuslaskelman pystyy varmasti tekemään. Sitten on helpompi arvioida projektin kannattavuutta ja suhdetta vastaavaan kaupalliseen ratkaisuun.

Tässä tämän projektin kustannukset:
- 18 mm havuvanerit mittoihin sahattuna noin 60 euroa (molempiin koteloihin)
- ruuvit, lyöntimutterit, liimat, maalit, sisäiset kaiutinkaapelit, Speakon-terminaalit noin 50 euroa
- Speakon-kaiutinjohdot päätteeltä subbareille noin 40 euroa
- 2 kpl Stereo Integrity HT18 D2 -elementtejä (käytettyinä) 500 euroa
- vahvistimeksi Behringer Europower EP4000 -päätevahvistin (käytetty) 200 euroa

Subwooferit koteloineen ja vahvistimineen yhteensä siis noin 850 euroa.

Loppusanat

Onko lopputulos sijoitettuun rahamäärään nähden hyvä? Kyllä on. Nyt nimittäin alkaa olemaan leffoissa sellaista tuntumaa, että ainakaan se ei heti jätä kylmäksi. Nyt alkaa todellakin ymmärtämään oikeasti, että kyllä se suurempi koko ja subbareiden määrä merkkaa ihan oikeasti jotain. Tässä nyt tätä kirjoittaessa jo vajaan vuoden ajan kyseisiä subbareita käyttäneenä tyytyväisyys vallitsee ainakin vielä. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta luulen, että näillä pärjätään vielä hetken aikaa. :)

1 kommentti:

  1. Onnistunut kokonaisuus.Minulla on myös kaksi 18 tuumaista suljetuissa 300 litran koteloissaan. Ero yhteen subbariin on melkoinen. Leffasubbarin pitää olla suljettu, refleksistä ei tule infraääniä. Viritystaajuutta ei saa tarpeeksi alas muutoin kuin ohuella putkella, jollainen ei toimi.Suljettu menee yksinuneroisille luvuille eikä subsonic suodatintakaan tarvita.

    Ostit hyvät elementit. Omani ei taida niille pärjätä, fs 23, qts 0.32, qes 0.3695 ja vas 629.
    Ehkä olisit saanut vielä paremman vasteen tuplasti suuremmilla suljetuilla koteloilla.

    VastaaPoista